Recepten

Appeltaart met gezouten karamel

16-10-2017

Appeltaart is mijn manier om langzaam aan de herfst te wennen. Zeker met de nodige kaneel. En dus bakte ik deze appeltaart met kruimels, afgemaakt met een heerlijke gezouten karamel.

#leukemensenlunch

Het was alweer een tijd geleden dat ik de keuken indook om een zoet baksel te maken. Afgelopen weekend was het zover, ik ging naar een lunch met vrienden waar iedereen iets te eten (en drinken) mee zou nemen. En dus besloot ik dat het hoog tijd werd om weer eens de zoete kant van mezelf te laten zien.

Alhoewel mijn bescheiden appeltaartje zowat in het niet viel bij de andere taart (een levensechte Halloween taart), bleef er aan het einde van de lunch haast niks meer over van mijn appeltaart. Missie geslaagd. Deze appeltaart met gezouten karamel heeft een bodem van onder meer pecannoten en amandelen. De taart is heerlijk en niet al te zoet (op de karamel na) – dat scheelt me weer een tandartsbezoek.

appeltaart met gezouten karamel

Ingrediënten:

Taartvorm: ca. 24 cm
Voorbereiding: 30 minuten
Baktijd: 8 + 25 minuten

Voor de appeltaart korst:

  • 60 gram pecannoten
  • 80 gram amandelen
  • 150 gram bloem
  • 80 gram koude roomboter (of plantaardige variant)
  • 4 eetlepels suiker
  • snufje zeezout

Voor de vulling:

  • 3 appels – geschild en in dunne plakjes
  • sap van een halve citroen (ongeveer 2 eetlepels)
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 theelepel kaneel

Voor de kruimels:

  • 100 gram havermout
  • 40 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 90 gram koude roomboter (of een plantaardige variant)
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel koekkruiden

Voor de gezouten karamel:

  • 60 ml amandelmelk
  • 50 gram roomboter (of een plantaardige variant)
  • 200 gram suiker
  • flink snufje zeezout

Bereidingswijze:

  1. Begin met het bereiden van de korst voor de appeltaart. Stop de pecannoten en amandelen in een keukenmachine en maal de noten goed fijn. Voeg vervolgens de overige ingrediënten voor de korst toe. Het wordt een soort brosse bal – het deeg blijft bij elkaar als een bal, maar als je met twee vingers over elkaar gaat wrijven wordt het korrelig.
  2. Verwarm ondertussen de oven alvast voor op 175 graden Celsius.
  3. Druk het deeg voor de korst met je vingers in een ingevette bakvorm goed aan. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
  4. Bak de korst in de oven alvast af voor zo’n 8 minuten. Het is de bedoeling dat de korst iets is verkleurd. Mocht dit na 8 minuten nog niet het geval zijn, laat de korst dan nog 2 minuten langer in de oven staan. Laat de korst hierna wat afkoelen.
  5. Maak de vulling door de dunne plakjes appel te mengen met de overige ingrediënten voor de vulling (citroen, suiker en kaneel).
  6. Stop in een kom vervolgens alle ingrediënten om de kruimels te maken bij elkaar en meng dit met je vingers goed door elkaar. Er zullen (grove) brokken kruimels ontstaan.
  7. Verdeel als eerste de plakjes appel over de taartbodem en vervolgens de kruimels. Bak de appeltaart af in de oven op 175 graden voor zo’n 25 minuten.
  8. Nu de appeltaart in de oven staat is het tijd om de gezouten karamel te maken. Karamel maken is gelukkig niet zo moeilijk. Stop alle ingrediënten om de gezouten karamel te maken in een steelpan en zet het op middelhoog vuur. Roer de karamel zo’n 8 tot 10 minuten continu met een garde tot het is ingedikt. Haal de pan van het vuur. Bij mij bleef de karamel wat licht van kleur, maar de smaak was zoals je van karamel mag verwachten. Pretty darn good! 🙂
  9. Laat de appeltaart zeker eerst nog even 10 minuten afkoelen, voordat je de gezouten karamel over de appeltaart strooit.

appeltaart recept
recept appeltaart met gezouten karamel

Appeltaart om je vingers bij af te likken. Wil je deze appeltaart vegan maken? Dan hoef je dus alleen de roomboter te vervangen voor een plantaardige variant. Wanneer at jij voor het laatst een stuk appeltaart?

verder lezen

Geen reacties

laat een reactie achter