Recepten

Baklava maken met noten en rozenwater

15-08-2017

Dit baklava recept is heerlijk geworden en is gelukkig niet zo zoet als ik gewend was. Van de week maakte ik baklava met een lading aan verschillende noten en een vleugje rozenwater. Het recept en bereiding lees je hieronder!

Bakken zonder lava

Van baklava heb ik eerlijk gezegd nooit gehouden. Ik vond het vaak te plakkerig en veel te zoet. Op een regenachtige vrijdagavond heb ik mezelf er toch toe gezet om eens zelf baklava te maken. Lekker met een mix van noten en een vleugje rozenwater. Oh my – ik vind rozenwater in baksels zo lekker.

Voor een etentje met vrienden bij ons thuis ben ik de keuken ingedoken om baklava te gaan maken. Eén van de vrienden is Libanees (en maakt heerlijke recepten die hij plaatst op Olilo) en is without a doubt een ster in het maken van baklava. Dus ik zweette best wel peentjes om mijn versie te gaan maken. Het geheel bestaat uit vele lagen filodeeg een mix van noten én een suikersiroop met een vleugje rozenwater.

De baklava heb ik de avond ervoor gemaakt en dus is de suikersiroop er goed ingetrokken. Het resultaat: een met suikersiroop doordrenkte baklava vol met noten.

Volgens mij is het goed gelukt – het filodeeg vond ik aan de bovenkant op sommige plekken wat aan de donkere kant, maar de baklava vond gretig aftrek bij iedereen. Missie geslaagd.✌️

baklava maken met noten

Baklava maken – dit heb je nodig

Onderstaande ingrediënten zijn voldoende voor een flinke hoeveelheid baklava. Afhankelijk van hoe groot je de stukken snijdt zul je er ca. 20-30 stukken uit kunnen halen.

Voorbereiding: 20 minuten
Oventijd: 35-45 minuten
Bakvorm: ik gebruikte een bakvorm van 18 bij 25 cm

  • 1,5 pak filodeeg uit de vriezer (15 vellen) – alvast laten ontdooien
  • 2 bakjes walnoten van 110 gram per stuk.
  • 1/2 bakje amandelen van 190 gram – de helft gebruiken
  • snufje kardemom
  • olijfolie
  • 180 ml water
  • 180 gram suiker
  • 1 tot 2 eetlepels rozenwater
  • 1 eetlepel citroensap
  • optioneel: vervang de amandelen voor pistachenoten

Bereidingswijze:

  1. Vet de bakvorm in met een kwast en wat olijfolie.
  2. Vulling maken: Stop de walnoten en amandelen in een keukenmachine samen met een snufje kardemom en 3 eetlepels olijfolie en maal het geheel tot de noten grof gemalen zijn. Ik vond het lekker om de noten niet helemaal fijn te malen, zodat er nog een bite over blijft.
  3. Verwarm de oven ondertussen voor op 175 graden Celsius.
  4. Bedek een derde van het filodeeg laag voor laag in de ingevette bakvorm. Bestrijk iedere nieuwe laag filodeeg met een heel dun laagje olijfolie. Herhaal dit tot een derde van het filodeeg in de bakvorm ligt.
  5. Verdeel de helft van het notenmengsel over de bakvorm en druk goed aan.
  6. Leg vervolgens de helft van het resterende filodeeg op dezelfde manier in de bakvorm.
  7. Verdeel de overige gemalen noten over de bakvorm en druk weer goed aan.
  8. Leg de laatste plakjes filodeeg laag voor laag in de bakvorm en eindig met een dun laagje olijfolie.
  9. Snijd met een scherp mes de baklava alvast in kleine stukken.
  10. Zet de baklava in de voorverwarmde oven voor zo’n 35-45 minuten. Houd het goed in de gaten, want bij mij ging het op het einde iets te snel.
  11. Maak ondertussen de suikersiroop door water, suiker, citroensap en het rozenwater in een steelpannetje al roerende te verwarmen. Laat het zo’n 10 minuten zachtjes doorkoken en zet hierna het vuur uit.
  12. Giet direct nadat je de baklava uit de oven hebt gehaald de suikersiroop over de baklava en laat het vervolgens afkoelen.

baklava recept maken

baklava rozenwater

recept baklava maken

Ik krijg nu alweer trek, het was zo ontzettend lekker. Ga je binnenkort ook eens baklava maken? Laat het me dan zeker weten in een reactie hieronder. 🙂

verder lezen

3 reacties

  • Reply Maureen 15-08-2017 at 14:41

    Hmmm lekker! Is filodeeg Vegan?

    • Reply Billy 15-08-2017 at 14:55

      Van het merk Easy Bakery (o.a. te koop bij AH) wel. 🙂 De ingrediënten zijn tarwebloem, water, maїszetmeel, bakkerszout en conserveermiddel (E202).

      • Reply Maureen 15-08-2017 at 20:01

        Bedankt! Dan ga ik die halen.

    laat een reactie achter