Recepten

Groentegerecht gado gado met tofu

07-11-2014

Gado gado, wie kent het niet? Het is een Indonesisch groentegerecht dat voornamelijk gebaseerd is op de heerlijke gado gado saus. De ingrediënten voor dit recept zijn niet duur, het is snel te bereiden en als je geluk hebt eet je het de volgende dag nog een keer. Zorg er alleen wel voor dat je voldoende gado gado saus maakt - zo blijf je er van genieten.

Gado gado is niet te vergelijken met pindasaus

Gado gado is niet te vergelijken met pindasaus. Het komt er weliswaar dicht bij in de buurt (de kleur en structuur is hetzelfde),  maar het heeft zijn eigen karakter. Door onder andere de aanwezigheid van een pepertje, gember, citroen en bruine suiker is gado gado de ietwat zure held onder de pindasauzen. Echt heerlijk! Het heeft zoals gezegd een zuurtje van citroen, maar dat maakt het erg lekker met de aanwezige groenten en rijst.

Gado Gado

ingredienten gado gado

Voorbereiding: 30 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Porties: 2

Ingrediënten

  • 2 eetlepels olijfolie
  • zeezout
  • 1 pak tofu – uitlekken en in stukjes snijden
  • 1 tot 2 theelepels cayennepoeder
  • 100 gram zilvervliesrijst
  • 2 gekookte eieren
  • 1/2 halve broccoli in stukken gesneden
  • 250 gram sperziebonen
  • taugé als finishing touch

Voor de gado gado saus:

  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 geel pepertje voor een pittige smaak
  • 1 cm verse gember (of een theelepel gemberpoeder)
  • 60 gram geroosterde cashewnoten (gewoon in de supermarkt te koop)
  • 2 tot 3 kleine scheutjes sojasaus
  • 2 theelepels citroensap
  • 3 theelepels bruine bastersuiker
  • water naar eigen invulling (om de saus de juiste dikte te geven)

Bereidingswijze

  1. Begin met de gado gado saus. Voeg knoflook, peper, gember, cashewnoten, citroensap, sojasaus, basterdsuiker en een scheutje water in een hoge kom toe en mix het geheel met een staafmixer tot een gladde massa.
  2. Is de saus nog wat aan de dikke kant, voeg dan wat extra water toe. Proef de saus tussendoor en kijk of deze op smaak is. Te zuur? Voeg dan wat extra basterdsuiker toe. Te flauw? Dan kan een scheutje sojasaus helpen of wat extra citroensap.
  3. Zet een pan water voor de eieren op het vuur en kook de eieren zo’n 4 tot 5 minuten.
  4. Nu de saus klaar is en eieren op het vuur staan mogen de rijst en de groenten wat aandacht verdienen. Kook of stoom de groenten en de rijst (op de taugé na) en zet ondertussen een flinke koekenpan op het vuur met een scheutje olijfolie.
  5. Bestrooi de in stukken gesneden tofu met de cayennepoeder en leg de stukjes één voor één in de hete koekenpan. Bak de tofu aan iedere kant zo’n 3 minuten.
  6. Pel de eieren en snijd deze in 6 partjes.
  7. Decoreer het bord met alle ingrediënten en zorg dat je alles voorziet met een dikke laag gado gado saus. Héérlijk – al zeg ik het zelf!

Notities

De groenten kun je wokken, stomen, koken, grillen of wat je wilt. Doorgaans worden de groenten bij gado gado meestal gekookt of gestoomd.

Varieer lekker in de groenten en gebruik zeker sperziebonen in de gado gado. Zorg dat de gado gado saus lekker op smaak is met een (lichte) pittigheid).

gadogado

gadogado recept

verder lezen

2 reacties

  • Reply Tamara. 30-01-2017 at 10:29

    Lekker.!
    Ik maak ook wel eens tofu saté :

    Snijd de tofu in blokjes en doe ze in een steelpannetje met een scheut tamari, wat ketjap, een flinke lepel sambal, schijfjes knoflook en schijfjes gember, verder doe ik er nog koriander en seréh gras bij, en een klein scheutje water, niet teveel want het moet een pittige marinade zijn.
    Dit kook ik even en laat het dan een paar uur staan om te marineren, af en toe eventueel omschudden.
    Later in een zeef of vergiet ook een ruime tijd laten uitlekken. Schijfjes gember vis ik eruit.
    Dan bakken in een goede wollig op hoge temperatuur.
    De marinade zeef ik ook en gebruik ik dan om van een flinke lepel bio pindakaas een saté sausje te maken.
    Aan een stokje rijgen doe ik dan dus ná het bakken……net echt maar wel martelvrij.

  • Reply Tamara. 30-01-2017 at 10:32

    Herstel : WOK – OLIE. …..niet ‘wollig’ natuurlijk

  • laat een reactie achter