Recepten

Mapo tofu met aubergine – Chinees recept

18-11-2015

Een tijdje geleden maakte ik dit mapo tofu recept met blokjes aubergine en een fantastisch lekkere zwarte bonenpasta en -saus. Een beetje pittig, dat wel, maar zo fluweelzacht van smaak en textuur. 100% de moeite waard om de keuken voor in te duiken.

Wat is mapo tofu?

Hoewel mijn spelcorrectie op mijn laptop van het woord mapo graag mayo(naise) maakt, is mapo toch écht een bestaand woord. Mapo tofu is een populair gerecht wat afkomstig is uit de provincie Sichuan in China.

Toen ik een paar jaar geleden in China aan het backpacken was heb ik me laten vertellen dat de Sichuan provincie in China erg bekend staat om z’n pittige keuken. En dat klopt ook wel, want dit recept heeft als basis een pittige saus van chilipepers, maar in combinatie met de wat zoete bonenpasta maakt dit een heerlijke combinatie. Je kunt het natuurlijk zo pittig maken als je zelf wilt, maar ik houd van wel een beetje pittigheid.

Ingrediënten voor de mapo tofu:

Voorbereiding: 20 minuten
Kooktijd: 20 minuten
Aantal personen: 4

  • Ca. 120 ml groentebouillon
  • 1 eetlepel maizena
  • 1 eetlepel soja saus
  • 2 theelepels suiker
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 3 cm verse gember, zonder schil, fijngesneden
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 2 lente-uien, in ringen gesneden – voor de garnering
  • 3 eetlepels zwarte bonenpasta – is een beetje pittig
  • 1/2 Spaanse peper, in kleine stukjes gesneden
  • 1/2 kopje pittige bonensaus voor medium pittigheid. Gebruik gerust meer of minder voor eigen pittigheidssterkte.
  • 1 pak zijde tofu – mag eventueel ook normale tofu zijn (valt dan wat minder uit elkaar)
  • 1,5 tot 2 aubergines in blokjes gesneden

Bereidingswijze:

  1. Pak een kom en meng hier de bouillon, maizena, soja saus en suiker door elkaar. Laat het even intrekken.
  2. Bak in een koekenpan de knoflook, Spaanse peper, gember en rode ui op middelhoog vuur in de sesamolie gaar in zo’n 5 minuten. Voeg hierna de pittige bonensaus en de zwarte bonenpasta toe en roer alles goed door elkaar. Proef of de smaak en pittigheid in balans zijn en voeg eventueel wat meer pasta of saus toe (voor meer pittigheid of juist als je het iets minder pittig wilt hebben). Laat de koekenpan nog even kort op het vuur staan, zodat alle smaken goed door elkaar worden opgenomen.
  3. Snijd de tofu in kleine blokjes en voeg deze vervolgens samen met de aubergine aan de saus toe en roer het geheel rustig door elkaar.
  4. Giet het bouillon mengsel over de tofu en aubergine en spatel het voorzichtig door het gerecht (probeer de tofu ‘heel’ te houden). Laat het geheel zachtjes koken, totdat de saus is ingedikt. Dit duurde bij mij een kleine 10 minuten.
  5. Serveer de mapo tofu met (zilvervlies)rijst en garneer het gerecht met wat lente uitjes.
  6. ingredienten-mapo-tofu

recept-mapo-tofu

mapo-tofu-china

sinchuan-mapo-tofu

verder lezen

1 reactie

  • Reply Babette 06-01-2018 at 01:21

    Hai,

    Receptje klinkt super lekker. Helemaal mijn ding. Ik vraag mij alleen af qua ingrediënten.
    Je hebt het over zwarte bonenpasta en over pittige bonensaus. Wat is het verschil. Wat moet ik hebben? Warme groetjes

  • laat een reactie achter