Recepten, Video

Vegan quiche – met tofu, zongedroogde tomaat & champignon (+ video)

22-09-2016

Vegan quiche eten is altijd een goed idee. Het is altijd een genot om een stuk quiche samen met een glas rode wijn te nuttigen. Het deeg voor deze vegan quiche heeft een wat hardere korst. Samen met de vulling van onder andere (basilicum)tofu, zongedroogde tomaat, champignon en spinazie is deze quiche echt heerlijk!

quiche-deeg

Ingrediënten voor de vegan quiche

Ingrediënten voor het vegan deeg:

  • 1 eetlepel gemalen lijnzaad en 3 eetlepels water (goed door elkaar mengen)
  • 150 gram amandelmeel
  • Klein scheutje sojamelk
  • 140 gram (tarwe)meel
  • 1 eetlepel peterselie
  • 1 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel zeezout
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 tot 3 eetlepels water (afhankelijk hoeveel nodig)

Heb je geen zin om het deeg zelf te maken? Haal dan vegan bladerdeeg uit het vriesvak in de supermarkt (zoals Koopmans – zonder roomboter). In mijn video hieronder gebruik ik ook kant-en-klaar bladerdeeg, maar met nét even iets meer tijd maak je natuurlijk gewoon je eigen vegan deeg voor deze quiche. 🙂

Ingrediënten voor de vulling van de quiche:

  • 1 blok (basilicum)tofu – als je normale tofu gebruikt, voeg dan een hand verse basilicum toe
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 prei, in kleine ringen gesneden
  • 1 rode ui, in kleine ringen gesneden
  • 6 teentjes knoflook, in kleine stukjes gesneden
  • 300 gram champignons (combinatie van witte- en kastanjechampignons) in stukjes gesneden
  • Een klein bakje zongedroogde tomaten, in kleine stukjes gesneden
  • Een flinke hand verse spinazie
  • 2 eetlepels edelgist (verkrijgbaar bij natuurwinkel of biologische supermarkt)
  • 1 theelepel oregano
  • Verse peper en zout
  • Optioneel: 1/2 Spaanse peper in kleine ringetjes gesneden

Vegan quiche maken – check mijn gezellige video

Bekijk ondertussen ook het filmpje waar ik deze heerlijke vegan quiche maak. Met kant-en-klaar bladerdeeg, dat dan weer wel. 🙂

Vind je deze video leuk? Abonneer je dan zeker even op mijn YouTube kanaal. Dan krijg je automatisch een melding als er een nieuwe video verschijnt. 🙂

Bereiding van het (vegan) deeg:

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een springvorm (zo’n 18 cm doorsnee) in met wat olie.
  2. Maak eerst het deeg door de lijnzaad en water met elkaar te mengen. Laat dit een paar minuten staan tot het gaat binden (eivervanger).
  3. Pak een grote kom en meng hier het amandelmeel, tarwemeel, oregano, peterselie en zout door elkaar. Voeg vervolgens het mengsel van lijnzaad en de olijfolie toe. Goed mengen en voeg beetje bij beetje het water toe. Kneed het deeg goed door elkaar tot er een wat kleverig deeg ontstaat. Zodra het deeg tussen twee vingers blijft plakken is het goed, of gebruik de deeghaak van je mixer.
  4. Verdeel het deeg over de springvorm en prik als laatste met een vork een paar gaatjes in het deeg.
  5. Bak het deeg af in zo’n 14 minuten tot het deeg stevig genoeg is. Zet het deeg apart en laat het even afkoelen.

Bereiding voor de quiche vulling:

  1. Laat ondertussen de tofu uitlekken in een vergiet en breek hierna de tofu in kleine stukken.
  2. Pureer de tofu met een staafmixer of keukenmachine en voeg een klein scheutje sojamelk toe.
  3. Bak ondertussen in een koekenpan de ui, knoflook, Spaanse peper en prei en voeg na een paar minuten de champignons en het zout toe. Laat dit ongeveer een minuut of 10 een middelhoog vuur bakken.
  4. Meng de oregano, zongedroogde tomaten, spinazie, peper en edelgist toe en wacht tot de spinazie zacht is geworden.
  5. Zet het vuur uit en voeg als laatste de gepureerde tofu bij de quiche vulling en roer het geheel goed door elkaar. Proef de vulling en voeg wat extra zout toe als de vulling te flauw van smaak is.
  6. Verdeel de vulling op het deeg in de springvorm en bak de quiche af in zo’n 30-35 minuten (op zo’n 175 graden).
  7. Voor de stevigheid van deze vegan quiche adviseer ik je om de quiche nog even een kwartiertje te laten afkoelen, maar als je écht niet kunt wachten dan kun je natuurlijk direct al gaan aanvallen. Het deeg zal dan iets meer gaan kruimelen. Bon appétit!

vegan-quiche-deeg

quiche-vulling

spinazie-quiche

Vegan-quiche-tofu

verder lezen

13 reacties

  • Reply Evelien 27-09-2015 at 13:26

    Al een tijdje was ik op zoek naar een recept voor een veganistische quiche. Deze heb ik gisteren uitgeprobeerd en aan visite voorgezet. Ze waren erg enthousiast en ik ook! Bedankt voor het delen van dit recept. Waanzinnig lekkere korst en vulling!
    Klein inhoudelijk puntje: nadat ik 6 knoflookteentjes had gepeld en het recept verder volgde, kwam ik ze nergens meer tegen. Ik heb ze maar bij de vulling gedaan.

    • Reply Billy 28-09-2015 at 12:54

      Hoi Evelien,

      Wat leuk dat je deze quiche ook hebt gemaakt en goed gelukt is! Ik ga binnenkort eens kijken om nog een vegan quiche te maken die een totaal andere smaak heeft. Wat stom trouwens dat ik de knoflookteentjes in de bereidingswijze ben vergeten te vermelden, inmiddels aangepast, maar ze horen inderdaad bij de vulling. 🙂

  • Reply Veerle 22-12-2015 at 14:48

    Is amandelmeel noodzakelijk in dit recept?

    • Reply Billy 27-12-2015 at 16:04

      Hoi Veerle, nee hoor je kunt gewoon alle soort meel/bloem gebruiken voor deze quiche, maar zelf vond ik amandelmeel hier erg lekker bij. 🙂

  • Reply Zwaan 16-03-2016 at 19:09

    Klinkt verrukkelijk! Een vraag: de peterselie en oregano in dit recept, zijn die vers of gedroogd?

    • Reply Billy 20-03-2016 at 12:26

      Hoi Zwaan, ik heb verse peterselie en gedroogde oregano gebruikt. Maar verse oregano kun je ook gebruiken hoor, dat komt de smaak alleen maar ten goede.

  • Reply Patricia 17-03-2016 at 01:57

    Voor hoeveel personen is dit ongeveer? Toch niet echt voor 1?

    • Reply Billy 20-03-2016 at 12:24

      Hi Patricia, bedankt voor je reactie. Als voorgerecht zou ik de tofu quiche in zo’n 4-6 personen verdelen, maar je kunt ‘m ook samen delen met je lief als complete maaltijd. 🙂

  • Reply Pauline 14-05-2016 at 13:30

    De quiche staat voor de tweede keer in de oven, dit keer zonder amandelmeel. Ik heb tante Fanny bladerdeeg gebruikt (plantaardig), omdat dit op moest, maar ook omdat ik de smaak van het amandelmeel de vorige keer niet vond passen met de vulling. Het deeg smaakte naar zoete spijs, en dat vond ik (en mijn visite) niet helemaal passen bij de hartige vulling. Verder prima recept, anders zou ik geen tweede poging gewaagd hebben, dus thnx!

  • Reply Marijn 15-03-2017 at 12:56

    Hey Billy,

    Ik ga dit recept vanavond maken en ben er heel benieuwd naar, maar ik vroeg me af als je de edelgist vlokken in de oven doet raak je dan niet alle vitamines kwijt?

    Marijn

    • Reply Billy 15-03-2017 at 13:11

      Hoi Marijn, leuk dat je de quiche vanavond gaat maken. Ik vind ‘m nog steeds heerlijk. Wat betreft de vitamines, er zullen er misschien een paar verloren gaan bij verhitting. Het komt de smaak dan wel weer ten goede. En anders schep je aan het einde van de baktijd toch nog een paar scheppen edelgist toe aan de quiche? 🙂

  • Reply Prisca 30-07-2017 at 17:46

    Ik was een beetje beetje sceptisch vwb de tofu, maar het is heerlijk! En de bodem ook.

  • Reply Mariette 30-11-2017 at 21:06

    Zo lekker! Heb hem voor mijn schoonouders gemaakt en zij vonden het de lekkerste quiche in tijden!!

  • laat een reactie achter