Recepten

Vegan taco’s met geroosterde tofu en groenten

25-09-2017

Dit zijn de perfecte taco's geworden om het weekend feestelijk in te luiden. Deze vegan taco's zitten boordevol gegrilde groenten, geroosterde blokjes tofu én een heerlijke romige saus op basis van cashewnoten.

Taco’s eten om het weekend in te luiden

Het eten van taco’s zijn mijn nieuwe hobby geworden, zoals je misschien al eens eerder hier hebt kunnen zien. Normaal prop ik mijn taco’s altijd vol met bonen of met rijst. Dit keer heb ik de taco’s wat minder vullend gemaakt – ik heb de taco’s voornamelijk gevuld met geroosterde tofu en groenten, bedekt onder een laagje romige saus op basis van cashewnoten.

Als ik eenmaal begin met eten, dan ben ik haast niet meer te stoppen. Ik eet steevast 4 tacoschelpen gevuld met goodness weg. De laatste taco moest het zelfs doen met slechts de helft van de vulling.

Ik weet het, het leven is soms zwaar. Heel zwaar.

vegan taco's met tofu

Met een beetje hulp van de fabrikant (kant-en-klaar tacoschelpen) en jezelf staan deze vegan taco’s met geroosterde tofu binnen drie kwartier op tafel.

Wat heb je nodig voor 8 gevulde taco’s?

De ingrediënten hieronder zijn goed voor zo’n 2 personen. Wij eten meestal vier taco’s per persoon. Genoeg om daarna geen honger meer te hebben.

  • 8 kant-en-klare tacoschelpen
  • 1 rode paprika – in dunne reepjes
  • 1/2 courgette – in dunne reepjes
  • 1 rode ui – gehalveerd en dun gesneden
  • olijfolie
  • snufje zout
  • 1 eetlepel kruidenmix – ik gebruikte de kruidenmix Al-Andalus van Jonnie Boer (lekker met o.a. gerookte paprika)
  • handje verse koriander – grof gehakt
  • 1 avocado – in reepjes

Ingrediënten voor de geroosterde tofu:

  • één blok tofu – in blokjes van ca. 2 bij 2 cm gesneden
  • 1 eetlepel kruidenmix – dezelfde als hierboven
  • 1 eetlepel maizena

Ingrediënten voor de cashewsaus:

  • 150 gram ongebrande cashewnoten – geweekt in water voor minimaal 4 uur
  • 120 ml water
  • 2-3 eetlepels citroensap
  • 2 theelepels appelazijn
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • snufje zout
  • snufje chilipoeder

Bereidingswijze voor de geroosterde tofu:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius en bedek een bakplaat met bakpapier.
  2. Meng de blokjes tofu door de maizena en kruidenmix. Verdeel de tofu over de bakplaat.
  3. Zet zodra de oven is voorverwarmd de bakplaat in het midden van de oven voor 20 tot 25 minuten en bak de tofu lekker een beetje krokant. Draai de tofu halverwege even om, zodat alle kanten van de tofu goed gaar worden.
  4. Haal de tofu hierna uit de oven en laat het gerust een beetje afkoelen.

Bereidingswijze van de cashewsaus:

  1. Voeg alle ingrediënten voor de cashewsaus in een keukenmachine (of pureer met een staafmixer) en pureer het geheel goed door elkaar tot er een romige saus ontstaat. Is de saus erg dik? Voeg dan nog een klein beetje water toe.
  2. Proef of de cashewsaus op smaak is en voeg anders nog wat citroensap, paprikapoeder of zout toe. Giet de cashewsaus in een bakje om later over taco’s te kunnen gieten.

Bereidingswijze van de taco’s:

  1. Zet een flinke koekenpan op middelhoog vuur samen met een scheutje olijfolie.
  2. Voeg de rode ui, courgette en paprika toe en bak dit op middelhoog vuur in zo’n 5 minuten gaar. Ik vind het zelf altijd lekker als de ui, courgette en paprika lichtelijk aanbranden (en dus een beetje zwarte randjes krijgen).
  3. Hussel de blokjes geroosterde tofu door de groenten samen met een snufje zout en bak dit samen 2 minuten door elkaar. Zet het vuur hierna uit en meng de verse koriander er door.
  4. Verwarm ondertussen de tacoschelpen voor 5 minuten in de (als het goed is nog) warme oven.
  5. Verdeel het mengsel van tofu en groenten in de tacoschelpen. Giet er een klodder cashewsaus over samen met wat plakjes avocado en eventueel nog wat blaadjes koriander en je vegan taco’s zijn klaar.

vegan taco's met cashewsaus

taco's met gegrilde groenten en tofu

Eerlijk gezegd zou ik alles gewoon op tafel zetten en ieder voor zich de taco’s laten vullen. Dit scheelt je een hoop werk in de keuken.

Zoals gezegd zijn deze taco’s dus zonder de nodige carbs (zoals rijst en bonen), maar na 4 taco’s zat ik goed vol. Vroeger was ik nooit zo weg van de smaak tofu, maar de laatste tijd ben ik meer gaan experimenteren met tofu. Eerder schreef ik al een artikel over het bereiden van tofu (en mijn haat-liefdeverhouding ermee). 😉

Dit recept voor heerlijke, gezonde taco’s blijft in ieder geval op mijn lijstje staan om vaker te maken. Ben jij ook zo gek op het eten van taco’s? En ga je dit recept binnenkort ook maken? 🙂

verder lezen

Geen reacties

laat een reactie achter